Quantcast
Channel: Pärlor – Kurbits – din slöjdkompis i samtiden
Viewing all 65 articles
Browse latest View live

Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus

$
0
0

Förra veckan var jag i Århus i Danmark för att delta i den fantastiskt fina gerillaslöjdsdag som anordnats där. Jag var inbjuden av FOF Århus och stickföreningen Gavstrik som verkligen bjöd på en heldag i hantverksaktivismens tecken.

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Jag fick föreläsa om gerillaslöjdsrörelsen för en stor och entusiastisk publik, som också hade mycket intressanta frågor och resonemang att dela med sig av.

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FoF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FOF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Det var en så fin upplevelse, dels att se hur gerillaslöjden engagerar runt om i världen och kunna få vara på plats utanför Sveriges gränser för att ta del av det, dels att de projekt som dagen både presenterade och genomförde var så intressanta.

En finfin publik! Här i mitten med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

En finfin publik! Här med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Under våren har Gavstrick bjudit in sina medlemmar och allmänt broderiintresserade att göra bokrecensioner i broderi – samma förutsättningar till alla; välj ut en bok du tycker om eller vill rekommendera, eller av andra anledningar lyfta – betygsätt den med stjärnor och berätta vad den heter och vem som gjort den. Allt fritt tolkat i stygn förstås, samma givna format, samma vita botten.

Broderade bokrecensioner - med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt - fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Broderade bokrecensioner – med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt – fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Se hur mycket olika rekommendationer som kom in! Och så spännande att se hur olika det blir när olika människor väljer ut böcker som av olika anledningar betyder något.

Och oooh, kolla här! jJag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Och oooh, kolla här! Jag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Och med 5 (!) stjärnor!)  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Resten av dagen ägnades åt att göra bløde brosten – mjuka gatustenar. Till dagen hade det tagits fram skumgummikuber som alla förvandlades till gatusten med budskap under dagen genom olika workshops: broderi, virkning, stickning, fri sömnad eller återbruk. De över hundra deltagarna delade upp sig i olika workshops och satte igång. Se så många fina bilder på hantverksaktivister in action! 

Ivriga deltagare i stickworkshopen - mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Ivriga deltagare i stickworkshopen – mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se här! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se mer av hennes arbete här! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Mycket inspiration på samma ställe, en fin dag i Århus alltså!  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Tack för en strålande dag FOF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

The post Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Dags för ny upplaga av À la London – juldesignmarknaden!

$
0
0

Det var ett tag sedan jag skrev om  A la London, den designmarknad som arrangerats sedan 2010 i Göteborg med omnejd, de senaste åren till och med två gånger om året. Och nu är det dags igen! För juldesignmarknad förstås. Med start imorgon fram till söndag (24-26) finns marknaden i Göteborg, på Auktionsverket Kulturarena och nästa lördag, 2 december slår man upp portarna på Textil Fashion Center i Borås.

CF Caroline Fredriksson, på plats på juldesignmarknaden A la London. (Foto A la London)

CF Caroline Fredriksson, på plats på juldesignmarknaden À la London. (Foto À la London)

Här finns småskalig design, en massa hantverk och mängder av små kreativa företag som säkerligen kan hjälpa till med inspirationen för julens klappar. Förra året hade À la London 80-talet försäljare och startfältet ser mäktigt ut också i år.

Precis som tidigare är det Therese Aronsson och Mattias Rask som är ansvariga för marknaden, de letade och ville ha en bredare mötesplats för ny design och framtida formgivare med skön atmosfär – precis som i London. Och det konceptet har alltså funkat sedan starten.

Sloydlab är med på A la London, bland annat med sina sveplampor. (Foto A la London)

Sloydlab är med på A la London, bland annat med sina sveplampor. (Foto A la London)

Här är endast en handfull av alla som är på plats – och är du intresserad av ett besök, kolla in allt praktiskt via sajten, här. Alla bilder är hämtade från À la Londons sajt, se mer av alla spännande produkter där. Bilden i inläggets topp föreställer smycken av Sarah Winter.

Spånet och Flisan, täljda produkter i olika träslag. (Foto A la London)

Spånet och Flisan, täljda produkter i olika träslag. (Foto À la London)

En korvstake någon?! Av Ellinor Augustini, verksam i Göteborg. (Foto A la London)

En korvstake till jul någon?! Av Ellinor Augustini, verksam i Göteborg. (Foto À la London)

Dörrarna till julupplagan av designmarknaden A la London öppnas imorgon i Göteborg. Nästa helg är det Borås tur. Här samsas som vanligt småskalig design och spännande hantverk från hela landet. (Foto A la London)

Dörrarna till julupplagan av designmarknaden À la London öppnas imorgon i Göteborg. Nästa helg är det Borås tur. Här samsas som vanligt småskalig design och spännande hantverk från hela landet. (Foto À la London)

Figurer av Jonas Welin, också med på juldesignmarknaden A la London, i Göteborg i helgen, i Borås nästa. (Foto A la London)

Figurer av Jonas Welin, också med på juldesignmarknaden À la London, i Göteborg i helgen, i Borås nästa. (Foto À la London)

Patternplan på plats med mönster och produkter. (Foto A la London)

Patternplan på plats med mönster och produkter. (Foto À la London)

The post Dags för ny upplaga av À la London – juldesignmarknaden! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar!

$
0
0

Jag har sett fram emot den här boken, Svenska broderier, länge då det pratats om praktverk, om en bok om broderiets svenska historia, om att berätta från början. Och nu när den är ute kan jag inte annat än hålla med, det är verkligen en praktfull bok hon gjort, Karin Holmberg.

Det här är hennes fjärde broderibok och hon har verkligen tagit sats och landat i en riktigt intressant och viktig bok – det är modigt av henne att ta greppet om de svenska landskapssömmarna och stygnen och det är också modigt av förlaget Bonnier Fakta, som velat satsa på en så nischad produkt och göra den så rejält.

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Om en det ska skrivas (och broderas) om de folkliga broderierna är det få samtida brodöser som är så lämpade som Karin Holmberg. Hennes specialintresse i vad som karaktäriserar stygn från olika delar av landet är djupt och har här fördjupats ännu mer både i historisk text och text kring utförandet av stygnen i sig. Teorinörden i mig går i gång som sjutton för att jag får en hel del matnyttig historia att bita i och broderinörden i mig blir glad över alla konkreta idéer, mönster och tips på de saker jag här kan brodera. Det här är en riktigt pedagogiskt upplagd bok, mer om det nedan!

Just läsningen är jag extra förtjust i, då boken exempelvis tar avstamp i ett kapitel som heter just Folkliga broderier. Jag fick boken förra veckan och har inte hunnit igenom alla presentationer av sömmar och historia, men jag ville ändå skriva det här inlägget nu ändå, då lanseringen av boken faktiskt sker idag.

Karin Holmberg och förlaget finns nämligen på plats på Svensk Hemslöjd i Stockholm under eftermiddagen och ikväll för att berätta mer om sitt arbete med boken. Har du möjlighet, ta dig till butiken och var med!

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

För det som förstås också är så ljuvligt med Svenska broderier är dess färg- och mönsterprakt i alla de projekt som Karin Holmberg bjuder på. Fantastiskt fotade i fina miljöer av duktiga fotografen Karin Björkquist får kudden i jämtlandssöm eller skarvsöm, duken i utdragssöm, grannlåtsfodralet, väskan i läggsöm och sittdynan med ryaknutar rasande stiliga inramningar. Det ger en extra känsla till boken vill jag säga, men många av projekten finns också att se live under boksläppet just idag, om en vill uppleva både och.

Bokens omslag har också den för Karin något karaktäristiska inspirationen från Dalarna och Dala-Flodas blomprakt i fri tolkning och bjuder också på en skön taktik känsla, snyggt genomförd av Anna-Karin Sundin som står för den grafiska formen.  Det är ett praktverk i hantverket att göra bok också, även form och foto levererar.

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist - med den äran!

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist – med den äran!

Mer om själva upplägget av boken så. Det jag går igång på nästan allra mest är att det inte endast  – och ofta som brukligt – är en historisk genomgång eller bakgrund följt av praktiska och vackra beskrivningar. Nej, i Svenska broderier är upplägget fokuserat på förvisso historisk presentation av landskapssömmarna, material och redskap, men de resterande kapitlen presenterar istället de över hundra olika stygn (!) som Karin Holmberg lär ut genom boken.

Uppdelat på kapitel som till exempel heter Fritt broderi, Trådbrundet broderi, Genombrutet broderi och Sammansatt broderi. Inget poetiskt eller inspirationsdrivet tjafs, det är vad det heter MEN det innehåller de mest fantastiskt inspirerande projekt förvisso, så att en lär sig stygnen nästan automatiskt tänker jag – så fint uttänkt tycker jag!

En så viktig pedagogisk detalj med alla kapitel är också att en ser möjligheterna som varje broderisort har – varje teknik bjuder på olika uttryck. I kapitlet om trådbundet broderi där det handlar om tekniker där man räknar trådar,  kan jag brodera ett monogram på en tygkasse, göra ett glasögonfodral eller mobilfodral, men också ett armband, en tavla och en sittdyna. Och skulle jag ge mig i kast med alla dessa projekt, ja då har jag plötsligt lärt mig korsstygn, tvistsöm, petit point, plattsöm, diamantstygn och ryaknutar. Och ja, det är ju bara ett av bokens fyra teknikdrivna kapitel, så här finns det som sagt många sömmar att bemästra genom projekten.

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Till innehållet kommer också det matnyttiga avdelningen Broderiskola, där Karin Holmberg går igenom alla stygn som boken innehåller, men också hur en för över mönster och monterar sitt broderi. Det är förstås möjligt att hitta dessa tips på andra håll och i andra böcker, men det är praktiskt att ha allt samlat.

Jag tänker mig att det är kursledaren i Karin som gjort att dessa delar också är med, hon har även en del i boken som heter just frågor och svar – rimligt eftersom hon själv är rutinerad som just ledare av broderikurser sedan många år och lär ha fått en hel del frågor genom åren.

Kombinationen av den riktigt pedagogiska kursdeltagarboken, inspirationsboken med roliga projekt att genomföra och den historiska kontexten för oss som gillar hantverk med historia gör det här till en riktigt matnyttig karamell för alla som vill komma igång, specialinrikta oss eller få förståelse för hur stygnen hänger ihop – historiskt, lokalt och globalt – men också tekniskt i materialval, i vardagen och i stunden av inspiration.

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Sist – ta chansen att träffa Karin Holmberg på Svensk Hemslöjd i eftermiddag, hon finns på plats och berättar om boken tillsammans med fotograf Karin Björkquist och formgivareAnna-Karin Sundin, här är mer information! Och ja, det är jag som tagit de något suddiga bilderna på uppslagen ur boken ovan. De ger ju som vanligt inte alls rättvisa till bokens bildkvalitet, men ni får iallafall en känsla för innehållet.

The post Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall

$
0
0

Jag besökte Gustavsbergs konsthall igår och med endast ett par dagars marginal hann jag med att se den omfattande och imponerande smyckekonstutställningen Triennale européenne du bijou contemporain. Denna den sjätte i upplagan har turnerat från Mons i Belgien, till Sverige och för att redan i nästa vecka flytta vidare mot Frankrike och Paris.

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

45 smyckekonstnärer deltar i denna stora satsning, utställningen bjuder på riktigt stora internationella namn, tillika svenska storheter. Att vi har mycket att komma med på en internationell smyckekonstscen är sedan tidigare konstaterat i många av de individuella framgångar som våra konstnärer har utomlands.

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

På Gustavsbergs konsthall går det att se med egna ögon. Arenan för smyckekonsten växer och intresset likaså, det är en spännande värld att ta del av, de smycken som här presenteras är ögonöppnande, provocerande, politiska och samtidskommenterande. Högklassigt helt enkelt.

Work series, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Work series 2016, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

För urvalet av de 15 svenska deltagarna står smyckekonstnären och curatorn  Sofia Björkman. Samordnare av den svenska delen av utställningen är Konsthantverkscentrum och valet av Gustavsberg är förstås utmärkt. Dels för  vackra lokalerna förstås, dels för den etablering som konsthallen står för när det gäller konsthantverket i stort. Ett gott samarbete helt klart.  Här finns ett inslag om utställningen från SVT:s program Sverige, där vi ser några av de medverkande och hör dem berätta om sina arbeten.

Steller's Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Steller’s Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Jag ordar inte så mycket mer om själva utställningen eftersom jag är mån om att hinna få rekommendera alla som har möjlighet att ta sig till Gustavsbergs konsthall, fram till 13 maj finns möjligheten att se riktigt högklassig europeisk smyckekonst.

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Utställningen är omfattande och väldigt fint presenterad i effektfulla träboxar, där smyckena kommer fram på ett fint sätt, varvat med annan hängning i lokalerna. Katalogen och texterna i utställningen ger också goda ingångar i scenen och en förståelse för vad de visade verken har för tillkomst, bakgrund och historia. Ta en tur till Gustavsberg du som har möjlighet!

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

 

The post Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Hemtamt med Tor Cederman på Rydals museum

$
0
0

Jag hade det stora nöjet att få öppna Tor Cedermans pågående utställning Hemtamt, mellan dröm och virklighet på Rydals museum i oktober förra året, och nu passar jag på att skriva några ord då det börjar närma sig slutet av utställningsperioden. Även om vi tvingats ha ett nytt förhållningssätt till utställningsverksamhet det senaste året önskar jag verkligen att fler ska få se de verk som Tor sammanställt till denna ljuvliga utställning.

Jag har fått ett urval av bilder från Tor (alla fotade av honom) som följer här tillsammans med delar ur det invigningstal jag höll på Rydals museum i samband med att utställningen Hemtamt, mellan dröm och virklighet öppnade. Utställningen går att se, dock behöver man kontakta museet och boka in en tid för sin visit, då museet hålls stängt. Den utställning som visas innehåller många olika delar av Tors mångåriga konstnärskap och är den första som samlar alla delar av hans arbetsliv.

Som konstnär arbetar Tor Cederman i gränslandet mellan konst och konsthantverk, där han blandar uttryck, tekniker och material. Det blir till dekor, pynt eller konstnärliga objekt. Hans utgångspunkt är ofta det traditionella hantverket, där han använder virkning, lappteknik och spetsar.  Julpyntet ligger honom extra varmt om hjärtat, och hans egensinniga juldekorationer i annorlunda material har fått många julnördar att jubla genom åren. 

Och visst handlar det om annorlunda, men samtidigt mycket bekanta material – loppisfyndade virkade dukar,  nylonstrumpbyxor, julgransglitter, plastblommor, bokmärken – allt är något av Tors signum, det till synes enkla är något han har ett särskilt öga för och det är något han nyttjar så väl i sitt kreativa fält. Förvandlingen av samma välkända material är något han bemästrar till fullo, oavsett om det är fantasifulla askar, glittrande julpynt, intagande väggbonader eller finurliga skulpturer. Allt detta har vi det stora nöjet att se här i denna retrospektiva utställning.

Allsorts fynd blir till värdefulla material när Tor Cederman bygger sina verk. (Foto Tor Cederman)

Det är ett mångsidigt och mångårigt konstnärskap vi uppmärksammar idag där inget material ter sig främmande,  där det i förstone enkla raskt blir allt annat, snarare komplext och får ett djup. Materialen blir i Tors försorg placerade som en del av en historia och en tradition. Ackompanjerat av den dynamiska färgskala som även den är Tors alldeles egna. Den fungerar som en ömsint dialog mellan konstnären, material och den berättelse som förmedlas. Det är vackert att ta in och läsa, men det är också mycket estetiskt tilltalande.  

I Tors uttryck finns en koppling till det  vardagliga i en tidigare generations kvinnor som med hårt arbete och små marginaler använde hantverket som verktyg för att få tillvaron att gå runt. En tröja som värmde, ett plagg som kunde lagas, något som kunde skapas för att få in några kronor till hushållet. Gemensamt var den hantverksskicklighet som blev rådande och den grundläggande känsla för material, möjlighet att ta till vara och använda igen som kom att bli vardag.  I Tors fall blir en mormor länken till hans egna förvandlingskonst och den historia han själv vill berätta genom sitt arbete. Men visst känner vi igen oss i en egen mormor, farmor, faster? 

Här ser vi vi också direkta spår av dessa kvinnor i alster som är kopplade till dessa händer som alla varit i ständig rörelse – de dukar och grytlappar som vi till vardags hittar i second handaffärer, på hyllor där de travats och inte kostar mer än några kronor. Jag knyter ibland själv näven i fickan vid synen av dessa travar, vilken ouppmärksammad kraft dessa symboliserar! 

Dessa blir iallafall i Tors arbete verktyg och material för en större helhet; och enskilda är de måhända inte så intagande, men satta tillsammans är de betydelsefulla. Med sin symmetri blir de speciella, och med Tors hantverksskicklighet och konstnärliga sätt att kombinera textilierna och färgerna blir intrycket inte strikt, snarare fantasifullt och lekfullt. 

Konstnären själv framför några av de centrala verk som visas i Hemtamt – mellan dröm och virklighet just nu. (Foto Kurbits)

Och det är kanske det jag är mest intresserad av i Tor Cedermans konstnärskap, förmågan att både bildligt och bokstavligt bygga på höjden och på djupet.  Det rumsliga i  verken gör att de tar sin plats och det gör också att vi ser på textilen med andra ögon. Plötsligt ser vi nya detaljer, vi känner igen och vi läser av.  Berättelserna, associationerna och minnena Tor presenterar blandas med mina, dina och allas våra kollektiva historier och skapar en gemensam textil berättelse som är oss så välkänd. Här och där skymtar också den där knutna näven i fickan, kanske är det din alldeles egna Tor, eller så har du tolkat motstånd och protest genom de virkade dukarna från tidigare generationer. Vilket som är det en viktig gest av igenkännande, men också en uppvärdering av tidigare generationers hantverkskraft. 

Mer information om utställningen finns alltså här. Och här läser du mer om Tor Cedermans konstnärskap.

The post Hemtamt med Tor Cederman på Rydals museum appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Viewing all 65 articles
Browse latest View live