Quantcast
Channel: Pärlor – Kurbits – din slöjdkompis i samtiden
Viewing all 65 articles
Browse latest View live

Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus

$
0
0

Förra veckan var jag i Århus i Danmark för att delta i den fantastiskt fina gerillaslöjdsdag som anordnats där. Jag var inbjuden av FOF Århus och stickföreningen Gavstrik som verkligen bjöd på en heldag i hantverksaktivismens tecken.

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Jag fick föreläsa om gerillaslöjdsrörelsen för en stor och entusiastisk publik, som också hade mycket intressanta frågor och resonemang att dela med sig av.

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FoF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FOF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Det var en så fin upplevelse, dels att se hur gerillaslöjden engagerar runt om i världen och kunna få vara på plats utanför Sveriges gränser för att ta del av det, dels att de projekt som dagen både presenterade och genomförde var så intressanta.

En finfin publik! Här i mitten med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

En finfin publik! Här med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Under våren har Gavstrick bjudit in sina medlemmar och allmänt broderiintresserade att göra bokrecensioner i broderi – samma förutsättningar till alla; välj ut en bok du tycker om eller vill rekommendera, eller av andra anledningar lyfta – betygsätt den med stjärnor och berätta vad den heter och vem som gjort den. Allt fritt tolkat i stygn förstås, samma givna format, samma vita botten.

Broderade bokrecensioner - med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt - fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Broderade bokrecensioner – med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt – fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Se hur mycket olika rekommendationer som kom in! Och så spännande att se hur olika det blir när olika människor väljer ut böcker som av olika anledningar betyder något.

Och oooh, kolla här! jJag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Och oooh, kolla här! Jag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Och med 5 (!) stjärnor!)  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Resten av dagen ägnades åt att göra bløde brosten – mjuka gatustenar. Till dagen hade det tagits fram skumgummikuber som alla förvandlades till gatusten med budskap under dagen genom olika workshops: broderi, virkning, stickning, fri sömnad eller återbruk. De över hundra deltagarna delade upp sig i olika workshops och satte igång. Se så många fina bilder på hantverksaktivister in action! 

Ivriga deltagare i stickworkshopen - mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Ivriga deltagare i stickworkshopen – mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se här! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se mer av hennes arbete här! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Mycket inspiration på samma ställe, en fin dag i Århus alltså!  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Tack för en strålande dag FOF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

The post Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Dags för ny upplaga av À la London – juldesignmarknaden!

$
0
0

Det var ett tag sedan jag skrev om  A la London, den designmarknad som arrangerats sedan 2010 i Göteborg med omnejd, de senaste åren till och med två gånger om året. Och nu är det dags igen! För juldesignmarknad förstås. Med start imorgon fram till söndag (24-26) finns marknaden i Göteborg, på Auktionsverket Kulturarena och nästa lördag, 2 december slår man upp portarna på Textil Fashion Center i Borås.

CF Caroline Fredriksson, på plats på juldesignmarknaden A la London. (Foto A la London)

CF Caroline Fredriksson, på plats på juldesignmarknaden À la London. (Foto À la London)

Här finns småskalig design, en massa hantverk och mängder av små kreativa företag som säkerligen kan hjälpa till med inspirationen för julens klappar. Förra året hade À la London 80-talet försäljare och startfältet ser mäktigt ut också i år.

Precis som tidigare är det Therese Aronsson och Mattias Rask som är ansvariga för marknaden, de letade och ville ha en bredare mötesplats för ny design och framtida formgivare med skön atmosfär – precis som i London. Och det konceptet har alltså funkat sedan starten.

Sloydlab är med på A la London, bland annat med sina sveplampor. (Foto A la London)

Sloydlab är med på A la London, bland annat med sina sveplampor. (Foto A la London)

Här är endast en handfull av alla som är på plats – och är du intresserad av ett besök, kolla in allt praktiskt via sajten, här. Alla bilder är hämtade från À la Londons sajt, se mer av alla spännande produkter där. Bilden i inläggets topp föreställer smycken av Sarah Winter.

Spånet och Flisan, täljda produkter i olika träslag. (Foto A la London)

Spånet och Flisan, täljda produkter i olika träslag. (Foto À la London)

En korvstake någon?! Av Ellinor Augustini, verksam i Göteborg. (Foto A la London)

En korvstake till jul någon?! Av Ellinor Augustini, verksam i Göteborg. (Foto À la London)

Dörrarna till julupplagan av designmarknaden A la London öppnas imorgon i Göteborg. Nästa helg är det Borås tur. Här samsas som vanligt småskalig design och spännande hantverk från hela landet. (Foto A la London)

Dörrarna till julupplagan av designmarknaden À la London öppnas imorgon i Göteborg. Nästa helg är det Borås tur. Här samsas som vanligt småskalig design och spännande hantverk från hela landet. (Foto À la London)

Figurer av Jonas Welin, också med på juldesignmarknaden A la London, i Göteborg i helgen, i Borås nästa. (Foto A la London)

Figurer av Jonas Welin, också med på juldesignmarknaden À la London, i Göteborg i helgen, i Borås nästa. (Foto À la London)

Patternplan på plats med mönster och produkter. (Foto A la London)

Patternplan på plats med mönster och produkter. (Foto À la London)

The post Dags för ny upplaga av À la London – juldesignmarknaden! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar!

$
0
0

Jag har sett fram emot den här boken, Svenska broderier, länge då det pratats om praktverk, om en bok om broderiets svenska historia, om att berätta från början. Och nu när den är ute kan jag inte annat än hålla med, det är verkligen en praktfull bok hon gjort, Karin Holmberg.

Det här är hennes fjärde broderibok och hon har verkligen tagit sats och landat i en riktigt intressant och viktig bok – det är modigt av henne att ta greppet om de svenska landskapssömmarna och stygnen och det är också modigt av förlaget Bonnier Fakta, som velat satsa på en så nischad produkt och göra den så rejält.

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Om en det ska skrivas (och broderas) om de folkliga broderierna är det få samtida brodöser som är så lämpade som Karin Holmberg. Hennes specialintresse i vad som karaktäriserar stygn från olika delar av landet är djupt och har här fördjupats ännu mer både i historisk text och text kring utförandet av stygnen i sig. Teorinörden i mig går i gång som sjutton för att jag får en hel del matnyttig historia att bita i och broderinörden i mig blir glad över alla konkreta idéer, mönster och tips på de saker jag här kan brodera. Det här är en riktigt pedagogiskt upplagd bok, mer om det nedan!

Just läsningen är jag extra förtjust i, då boken exempelvis tar avstamp i ett kapitel som heter just Folkliga broderier. Jag fick boken förra veckan och har inte hunnit igenom alla presentationer av sömmar och historia, men jag ville ändå skriva det här inlägget nu ändå, då lanseringen av boken faktiskt sker idag.

Karin Holmberg och förlaget finns nämligen på plats på Svensk Hemslöjd i Stockholm under eftermiddagen och ikväll för att berätta mer om sitt arbete med boken. Har du möjlighet, ta dig till butiken och var med!

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

För det som förstås också är så ljuvligt med Svenska broderier är dess färg- och mönsterprakt i alla de projekt som Karin Holmberg bjuder på. Fantastiskt fotade i fina miljöer av duktiga fotografen Karin Björkquist får kudden i jämtlandssöm eller skarvsöm, duken i utdragssöm, grannlåtsfodralet, väskan i läggsöm och sittdynan med ryaknutar rasande stiliga inramningar. Det ger en extra känsla till boken vill jag säga, men många av projekten finns också att se live under boksläppet just idag, om en vill uppleva både och.

Bokens omslag har också den för Karin något karaktäristiska inspirationen från Dalarna och Dala-Flodas blomprakt i fri tolkning och bjuder också på en skön taktik känsla, snyggt genomförd av Anna-Karin Sundin som står för den grafiska formen.  Det är ett praktverk i hantverket att göra bok också, även form och foto levererar.

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist - med den äran!

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist – med den äran!

Mer om själva upplägget av boken så. Det jag går igång på nästan allra mest är att det inte endast  – och ofta som brukligt – är en historisk genomgång eller bakgrund följt av praktiska och vackra beskrivningar. Nej, i Svenska broderier är upplägget fokuserat på förvisso historisk presentation av landskapssömmarna, material och redskap, men de resterande kapitlen presenterar istället de över hundra olika stygn (!) som Karin Holmberg lär ut genom boken.

Uppdelat på kapitel som till exempel heter Fritt broderi, Trådbrundet broderi, Genombrutet broderi och Sammansatt broderi. Inget poetiskt eller inspirationsdrivet tjafs, det är vad det heter MEN det innehåller de mest fantastiskt inspirerande projekt förvisso, så att en lär sig stygnen nästan automatiskt tänker jag – så fint uttänkt tycker jag!

En så viktig pedagogisk detalj med alla kapitel är också att en ser möjligheterna som varje broderisort har – varje teknik bjuder på olika uttryck. I kapitlet om trådbundet broderi där det handlar om tekniker där man räknar trådar,  kan jag brodera ett monogram på en tygkasse, göra ett glasögonfodral eller mobilfodral, men också ett armband, en tavla och en sittdyna. Och skulle jag ge mig i kast med alla dessa projekt, ja då har jag plötsligt lärt mig korsstygn, tvistsöm, petit point, plattsöm, diamantstygn och ryaknutar. Och ja, det är ju bara ett av bokens fyra teknikdrivna kapitel, så här finns det som sagt många sömmar att bemästra genom projekten.

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Till innehållet kommer också det matnyttiga avdelningen Broderiskola, där Karin Holmberg går igenom alla stygn som boken innehåller, men också hur en för över mönster och monterar sitt broderi. Det är förstås möjligt att hitta dessa tips på andra håll och i andra böcker, men det är praktiskt att ha allt samlat.

Jag tänker mig att det är kursledaren i Karin som gjort att dessa delar också är med, hon har även en del i boken som heter just frågor och svar – rimligt eftersom hon själv är rutinerad som just ledare av broderikurser sedan många år och lär ha fått en hel del frågor genom åren.

Kombinationen av den riktigt pedagogiska kursdeltagarboken, inspirationsboken med roliga projekt att genomföra och den historiska kontexten för oss som gillar hantverk med historia gör det här till en riktigt matnyttig karamell för alla som vill komma igång, specialinrikta oss eller få förståelse för hur stygnen hänger ihop – historiskt, lokalt och globalt – men också tekniskt i materialval, i vardagen och i stunden av inspiration.

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Sist – ta chansen att träffa Karin Holmberg på Svensk Hemslöjd i eftermiddag, hon finns på plats och berättar om boken tillsammans med fotograf Karin Björkquist och formgivareAnna-Karin Sundin, här är mer information! Och ja, det är jag som tagit de något suddiga bilderna på uppslagen ur boken ovan. De ger ju som vanligt inte alls rättvisa till bokens bildkvalitet, men ni får iallafall en känsla för innehållet.

The post Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall

$
0
0

Jag besökte Gustavsbergs konsthall igår och med endast ett par dagars marginal hann jag med att se den omfattande och imponerande smyckekonstutställningen Triennale européenne du bijou contemporain. Denna den sjätte i upplagan har turnerat från Mons i Belgien, till Sverige och för att redan i nästa vecka flytta vidare mot Frankrike och Paris.

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

45 smyckekonstnärer deltar i denna stora satsning, utställningen bjuder på riktigt stora internationella namn, tillika svenska storheter. Att vi har mycket att komma med på en internationell smyckekonstscen är sedan tidigare konstaterat i många av de individuella framgångar som våra konstnärer har utomlands.

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

På Gustavsbergs konsthall går det att se med egna ögon. Arenan för smyckekonsten växer och intresset likaså, det är en spännande värld att ta del av, de smycken som här presenteras är ögonöppnande, provocerande, politiska och samtidskommenterande. Högklassigt helt enkelt.

Work series, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Work series 2016, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

För urvalet av de 15 svenska deltagarna står smyckekonstnären och curatorn  Sofia Björkman. Samordnare av den svenska delen av utställningen är Konsthantverkscentrum och valet av Gustavsberg är förstås utmärkt. Dels för  vackra lokalerna förstås, dels för den etablering som konsthallen står för när det gäller konsthantverket i stort. Ett gott samarbete helt klart.  Här finns ett inslag om utställningen från SVT:s program Sverige, där vi ser några av de medverkande och hör dem berätta om sina arbeten.

Steller's Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Steller’s Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Jag ordar inte så mycket mer om själva utställningen eftersom jag är mån om att hinna få rekommendera alla som har möjlighet att ta sig till Gustavsbergs konsthall, fram till 13 maj finns möjligheten att se riktigt högklassig europeisk smyckekonst.

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Utställningen är omfattande och väldigt fint presenterad i effektfulla träboxar, där smyckena kommer fram på ett fint sätt, varvat med annan hängning i lokalerna. Katalogen och texterna i utställningen ger också goda ingångar i scenen och en förståelse för vad de visade verken har för tillkomst, bakgrund och historia. Ta en tur till Gustavsberg du som har möjlighet!

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

 

The post Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Brodösen Karin Derland får Svensk Hemslöjds stipendium

$
0
0

Karin Derland är en superintressant och spännande brodös, hon arbetar samtida med nya och inte minst globala referenser, men behåller delar av vårt traditionella folkliga formspråk. Hon arbetar med yllebroderi, och gör bonader, tavlor och kuddar, men också en del korsstygnsbonader med budskap.  På tisdag tar hon emot Mimmi Börjessons stipendium från Föreningen för Svensk Hemslöjd, där jag ju är engagerad som ni vet. Inför utdelningen bad jag henne berätta lite mer om sitt arbete, så här säger hon;

Kudden Kurbits, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot  Mimmi Börjessons broderistipendium 2016. (Foto Karin Derland)

Kudden Kurbits, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot Mimmi Börjessons broderistipendium 2016. (Foto Karin Derland)

– Jag utgår sällan från färdiga mönster och skisser, jag går på känslan. Det gör att broderiet sällan blir förutsägbart , eller som något som ska färdigställas enligt en förutbestämd mall. Broderi för mig handlar om tid, att ge sin tid åt hantverket, att tillverka själv och samtidigt föra en tradition vidare. Jag hoppas att de som ser eller köper mina broderier uppskattar tiden och hantverket som ligger bakom samtidigt som de blir glada och inspirerade av mönster-, material- och färgkombinationerna.

Karin Derland bor och är verksam i Vaxholm, hon arbetar med fritt yllebroderi och mer som hon säger det “på allvar” de senaste åren. Hon är utbildad journalist och arbetar deltid med redigering, resten av tiden går till stygnen. Broderiet har funnits med henne sedan barnsben.
– Jag har broderat mycket bonader och korsstygn, men sedan fem, sex år tillbaka mer fritt yllebroderi. Jag använder då inte bara yllegarn på ylle utan även lin och bomullsgarn, band, papper, paljetter och pärlor.

Blå lotus, verk av Karin Derland. (Foto KArin Derland)

Blå lotus, verk av Karin Derland. (Foto KArin Derland)

Karins förhållande till broderiet och hantverket handlar också om hållbarhet, omsorg i processen och kvalitet. Att välja bort själlös massproduktion är viktigt.
– Jag ser det lite som att det jag, och alla andra som ägnar sig åt hantverk, gör är resultatet av en bokstavlig massa tid, eftertanke och kunskap. Den som köper handgjort köper så att säga en massa tid, omsorg och kvalitet nerplöjt i ett föremål. Och det är ganska fint tycker jag.

Hommage à Dalarna, broderi av Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Hommage à Dalarna, broderi av Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Drottningen, yllebroderi Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Drottningen, yllebroderi Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Föreningen för Svensk Hemslöjd har delat ut stipendiet i brodösen Mimmi Börjessons namn sedan mitten av 90-talet och i år har vi utsett Karin med följande motivering:

 Karin Derland får Mimmi Börjessons stipendium 2016 för sina detaljerade och fantasifulla broderier, arbeten som kräver ett stort mått av kunnande, kreativitet och koncentration. Med inspiration från såväl svensk som indisk folkkonst är hon en samtida brodös med ett djärvt formspråk som med sina bonader och kuddar gör vår tillvaro gladare och mer eftertänksam.

Bonaden Leksand, av Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Bonaden Leksand, av Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Kom och var med när vi delar ut stipendiet! Tisdag 25 oktober 18.00 i butiken Svensk Hemslöjd. Karin Derland finns på plats och jag och föreningens Camilla Skorup pratar med Karin om broderiet och hennes arbete. OSA på info@svenskhemslojd.org och se mer om kvällen i vårt event, här. Blri du intresserad av Karins verk? Följ henne på instagram, @karin_derland.

Detalj av verkat Pulpa, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot broderistipendiet hos Svensk Hemslöjd. (Foto Karn Derland)

Detalj av verkat Pulpa, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot broderistipendiet hos Svensk Hemslöjd. (Foto Karn Derland)

The post Brodösen Karin Derland får Svensk Hemslöjds stipendium appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Missa inte! Mönster och färger på Almgrens Sidenväveri

$
0
0

Missa inte de sista dagarna av den fina utställningen Mönster och färger, som just nu finns på Almgrens Sidenväveri i Stockholm. Här är det en intressant blandning av hantverk, konst och installationer. Alla så fint, alltså både estetiskt och lågmält, finstämt, placerade i det vansinnigt vackra utställningsrum som sidenväveriet erbjuder. Det är verkligen roligt att ta del av de många verk av Anu Tuominen som är insprängda i miljön – en pensel på en list, några trådrullar i en fönstersmyg.

Cilla Ramneks massiva pärlarbete bombarderar utställningsrummet också – så spännande att hennes mönster i pärlor får ta plats. Utställningen startar också imponerande med Jeanette Schärings installationer i första blickfång.

Jeanette Schärings verk Tidlös färg, tidlöst vatten är det första man som besökare möts av i utställningen Mönster och färger, på Almgrens Sidenväveri just nu. Skynda dit - utställningen pågår bara till och med lördag! (Foto Kurbits)

Jeanette Schärings verk Tidlös färg, tidlöst vatten är det första man som besökare möts av i utställningen Mönster och färger, på Almgrens Sidenväveri just nu. Skynda dit – utställningen pågår bara till och med lördag! (Foto Kurbits)

Utställningen utgör en så fin helhet i alla medverkandes enskilda verk, jag blev verkligen förtjust i alla olika ingångar, detaljer och mösntervärldar. Den heter som sagt Mönster och färger, den är producerad av FAS, Fiber Art Sweden och dess medlemmar Anna Tegeström Wolgers och Monica Nilsson, och de skriver bland annat så här:

Mönster kan vara intrikata och laddade, de kan definiera kulturer, beskriva livsstilar eller ingå i poetiska metaforer. Färg å sin sida är ofta organiserat i något slags mönster, men självklart inte alltid. Det finns hierarkier i färg, liksom tycke och smak om vad som passar och inte passar. Mönster och färg följs åt. Ofta finns en önskan om att uttyda mönsters betydelse, en idé om att de bär på ett budskap, en kod eller ett svar. Mönster och färger är behäftade med associationer, vissa helt personliga, andra mer allmänna. En viss specifik randning i en viss blå färg associeras av de flesta till markiser eller parasoller på en solig badstrand, medan en liten förskjutning i kulör och bredd på ränder trollar bort sommarminnet och för tankarna till galler, flaggor eller varumärken.

Också Cilla Ramneks mönster är med, så spännande och roligt att hennes material - pärlorna - ryms så bra i den här miljön också. Hennes fantastiskt pärlade mönster heter Abstrakt komposition. (Foto Kurbits)

Också Cilla Ramneks mönster är med, så spännande och roligt att hennes material – pärlorna – ryms så bra i den här miljön också. Hennes fantastiskt pärlade mönster heter Abstrakt komposition. (Foto Kurbits)

Skynda nu till Almgrens Sidenväveri på söder i Stockholm, utställningen pågår endast till och med lördag! Medverkande i Mönster och färger är Anu Tuominen, Katarina Wiklund, Jeanette Schäring, Monica Nilsson, Margareta Klingberg och Cilla Ramnek.

Margareta Klingbergs verk Sidenvägen i Thailand. (Foto Kurbits)

Margareta Klingbergs verk Sidenvägen i Thailand. (Foto Kurbits)

Jag hittade en bra film om finska Anu Tuominen, kolla in hennes sätt att arbeta här, imponerande!  Och du som är nyfiken på Cilla Ramnek – kolla in hennes spännande arbete med att gestalta en av Stockholms nya tunnelbanestationer, hon är en mönsterkonstruktör av rang med allsorts material, kolla in hennes instagramkonto (@cillaramnekdesign) där hennes mosaikmönster växer fram. Och lyssna förstås också på vårt samtal i Görbart, en podd om handgjort skapande, där hon var vår första gäst, mer här.

Anu Tuominen, fantastiskt lågmält men ändå helt slående. Första gången jag ser hennes verk live, det var verkligen en fin upplevelse. Hennes samlade verk i utställningen heter Onämnda, glömda. (Foto Kurbits)

Anu Tuominen, fantastiskt lågmält men ändå helt slående. Första gången jag ser hennes verk live, det var verkligen en fin upplevelse. Hennes samlade verk i utställningen heter Onämnda, glömda. (Foto Kurbits)

Jeanette Schäring är aktuell med en utställning på Blå Stället utanför Göteborg just nu, läs mer om den här

The post Missa inte! Mönster och färger på Almgrens Sidenväveri appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Anna Sjons Nilsson: Jag tänker på tråden

$
0
0

Dagarna går och jag har fortfarande inte hunnit till Konsthantverkarna för att se den pågående utställningen med Anna Sjons Nilsson. Men! För att ingen ska missa den så tipsar jag gladeligen om den ändå.  Fram till 25 januari finns Jag tänker på tråden att se.

Mitt namn är biverkan, skulptur av Anna Sjons Nilsson, just nu på Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)

Mitt namn är biverkan, skulptur av Anna Sjons Nilsson, just nu på Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)

Och gör det – det var sex år sedan Anna Sjons Nilsson ställde ut senast på Konsthantverkarna, nu är det dags just där igen. Hon är annars representerad på en rad museer och  i samlingar över landet.

Jag tänker på tråden

Jag tänker på tråden, skulptur och namn på den pågående utställningen. (Foto Staffan Björklund)

Det finns få som går att jämföra med Anna, ta del av hennes skulpturala folkkonstvärld – här finns hennes figurer och assemblage i återbruksmaterial som pärlor, pälsbitar, trådrullar och speglar. Anna trollar med det mesta och det blir till spännande världar att ta del av.

Inramningen till Jag tänker på tråden skriver hon i denna text:

Att fästa tråden är en central handling i ett textilt arbete.
Att fästa tråden är något ordentligt
Att inte fästa tråden kanske skapar ett känselspröt eller morrhår.

Det var en gång - assemblage av Anna Sjons Nilsson. (Foto Konsthantverkarna)

Det var en gång – assemblage av Anna Sjons Nilsson. (Foto Konsthantverkarna)

Se utställningen på Konsthantverkarna i Stockholm alltså, till och med 25 januari.

Jag kan ta hand om dig, Anna Sjons Nilsson. (Foto Staffan Björklund)

Jag kan ta hand om dig, Anna Sjons Nilsson. (Foto Staffan Björklund)

The post Anna Sjons Nilsson: Jag tänker på tråden appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Virka, sticka, sy – var med i projektet Art for humanity

$
0
0

Det brinner lite i knutarna, men har du kli i fingrarna har du fortfarande tid att skicka alster till den pågående insamlingen till projektet Art for humanity, en offentlig installation som går av stapeln i Basel i slutet av april i samband med en utställning på Parcour humains, se mer här.  Temat för verket är mångfald, solidaritet och medmänsklighet.

I projektet Art for humanity eferlyses 15x15 cm stora rutor på tema mångfald, medmänsklighet och solidaritet. (Foto Art for humanity)

I projektet Art for humanity eferlyses 15×15 cm stora rutor på tema mångfald, medmänsklighet och solidaritet. (Foto Art for humanity)

Det gemensamma projektet samlar rutor 15×15 centimeter, där du är fri att gestalta vad du vill, protestera, diskutera, visa upp – alla tekniker och material är tillåtna, bara du har möjlighet att virka på en kant runt om din ruta, då alla rutor fästes ihop. Bakom projektet finns land annat Ute Lennartz-Lembeck med aliaset B-arbeiten, hon ligger bakom invirkade träd, och virkade tipis i projekt världen över. Här samarbetar hon med två textilkonstnärer från Frankrike och Schweiz som tillsammans uppför mosaiken.

Rutorna skickar du till en av initiativtagarna, Ute Lennartz-Lembeck i Tyskland. (Foto Art for humanity)

Rutorna skickar du till en av initiativtagarna, Ute Lennartz-Lembeck i Tyskland. (Foto Art for humanity)

Det har börjat droppa in en hel del rutor, ta tillfället i akt att öka på mångfalden och representationen. Alla rutor dokumenteras och namnges. Men skynda alltså, fram till första mars finns det möjlighet att skicka rutor. Läs mer här i facebookgruppen, där finns adresser och kontaktuppgifter till dem som vill ha rutorna.

Februari ut har du på dig om du vill vara med, skynda! (Foto Art for humanity)

Februari ut har du på dig om du vill vara med, skynda! (Foto Art for humanity)

 

The post Virka, sticka, sy – var med i projektet Art for humanity appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Inspirerande vackert – sy väskor!

$
0
0

Kanske är ni många som redan är igång och syr väskor för glatta livet, ni som redan sett, läst eller tagit del av all inspiration och kunskap som Helena Bengtsson bakat in i boken Sy väskor – vackra som smycken. Den är utgiven på Hemslöjdens förlag och släpptes för ett par veckor sedan. För frestande, lockande och mycket roligt i inspirationsväg finns att finna här!

Jeansväska och skarvsömsväska, av Helena Bengtsson ur hennes bok Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Jeansväska och skarvsömsväska, av Helena Bengtsson ur hennes bok Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Den röda linjen i förlagets utgivning är ju ofta traditionen i slöjden, kunskapen i historien och inte minst hantverket bakom, och så arbetar också textildesigner Helena Bengtsson i stort som smått. Hon är välkänd för sitt arbete med ateljékollektioner och utställningar, samt en rad offentliga utsmyckningar. Skinnet och ullen är ofta hennes material som hon skickligt bemästrar. Men här bjuder hon på mindre skatter, förvisso gärna i skinn och ull, och berättar om ett område som uppenbart ligger henne varmt om hjärtat – kjolsäckarna. Du vet, de väskor som ofta hör till folkdräkten. Formen känns bekant och användningsområdet känns tydligt – men kanske inte så samtida som tillbehör.

Päls, skinn och ull. En mängd material och tekniker finns med i boken, och författaren uppmanar till att experimentera så som du vill. Dock innehåller boken mallar och beskrivningar om du vill göra väskorna så som de ser ut. Bild ur boken Sy väskor, av Helena Bengtsson. (Foto Thomas Harrysson)

Päls, skinn och ull. En mängd material och tekniker finns med i boken, och författaren uppmanar till att experimentera så som du vill. Dock innehåller boken mallar och beskrivningar om du vill göra väskorna så som de ser ut. Bild ur boken Sy väskor, av Helena Bengtsson. (Foto Thomas Harrysson)

Detta ändrar Helena Bengtsson på i ett nafs, vem kunde väl tro att det gick att variera och uppdatera kjolsäcken så! Boken Sy väskor har undertiteln vackra som smycken, och det är sannerligen helt korrekt.

Författaren presenterar som hon skriver

några väskor som har blivit till genom studier av gamla kjolsäckar, men också genom ett ivrigt sökande bland dagens utbud av sybehör och slöjdmaterial. Några har en tydlig koppling till en särskild svensk bygd och dess dräkttradition, andra är mer fristående. Det de alla har gemensamt är att de ska rymma det allra viktigaste och samtidigt signalera ett personligt uttryck.

Många band blir till en bandväska, och jämte den en väska i ull. Båda med beskrivningar i Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Många band blir till en bandväska, och jämte den en väska i ull. Båda med beskrivningar i Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Det blir roligt och informativt i all inspiration – att luska i bakgrund och historia – men också härligt fritt i att det får vara samtida. Däri ligger nyckeln till hur förhållandet till slöjden kan komma vidare tycker jag, att vi vågar titta bakåt för inspiration och kunskap men anpassa och göra nytt utifrån den tid vi lever i. Så ta in begreppen om traditionell folkdräkt och dess tillbehör, se alla vackra exempel som boken visar upp på traditionella väskor och gå sen loss på det material du har hemma eller det du hittar som du gillar. Här finns tex väskor i reflexmaterial och jeans, med tillbehör i pärlor, taft, kanin- och nappaskinn. Men också vadmal, läder, kläde och ull.

Detaljer som gör det. Sy väskor innehåller tydliga beskrivningar och förklarande bilder, allt för att beskriva hur du kommer igång och får till det hela. (Foto Thomas Harrysson)

Detaljer som gör det. Sy väskor innehåller tydliga beskrivningar och förklarande bilder, allt för att beskriva hur du kommer igång och får till det hela. (Foto Thomas Harrysson)

Helena Bengtsson förser läsaren med steg för steg-beskrivningar, mallar och tydliga skisser på stygn och tillvägagångssätt. Förutsättningarna för att komma igång är goda – här finns alla möjligheter att faktiskt sno ihop en väska eller två. Sy väskor tror jag håller dig i handen så som en hantverksbok bör göra för att få jobbet gjort.

Väskan Älvdalen, ur Helena Bengtssons bok Sy väskor - vackra som smycken. Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Väskan Älvdalen, ur Helena Bengtssons bok Sy väskor – vackra som smycken. Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Så – botanisera i 15-talet beskrivningar och ta dig an precis den du går som mest igång på, eller gör som författaren skriver – plocka inspiration här och där och forma väskor efter eget huvud och behov. Kör hårt!

Mer om boken här.

 

The post Inspirerande vackert – sy väskor! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Påskäggstra folklore style!

$
0
0

Skärtorsdag! Vi är inne i den Stilla veckan och igår lärde jag mig en del om dymlar då det ju var dymmelonsdag. Idag tänker jag mest på ägg, godis och påskkärringar dock, då det är vad yngre familjemedlemmar har i sikte. Men här är ett litet mixat collage av inspiration på temat – med twist folkkonst förstås, så som jag gillar det.

Alla bilder finns på min Pinterest-anslagstavla Easter, kolla där för mer inspiration! En riktigt fin skärtorsdag hoppas jag att du har.

 

 

The post Påskäggstra folklore style! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus

$
0
0

Förra veckan var jag i Århus i Danmark för att delta i den fantastiskt fina gerillaslöjdsdag som anordnats där. Jag var inbjuden av FOF Århus och stickföreningen Gavstrik som verkligen bjöd på en heldag i hantverksaktivismens tecken.

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Jag fick föreläsa om gerillaslöjdsrörelsen för en stor och entusiastisk publik, som också hade mycket intressanta frågor och resonemang att dela med sig av.

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FoF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FOF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Det var en så fin upplevelse, dels att se hur gerillaslöjden engagerar runt om i världen och kunna få vara på plats utanför Sveriges gränser för att ta del av det, dels att de projekt som dagen både presenterade och genomförde var så intressanta.

En finfin publik! Här i mitten med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

En finfin publik! Här med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Under våren har Gavstrick bjudit in sina medlemmar och allmänt broderiintresserade att göra bokrecensioner i broderi – samma förutsättningar till alla; välj ut en bok du tycker om eller vill rekommendera, eller av andra anledningar lyfta – betygsätt den med stjärnor och berätta vad den heter och vem som gjort den. Allt fritt tolkat i stygn förstås, samma givna format, samma vita botten.

Broderade bokrecensioner - med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt - fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Broderade bokrecensioner – med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt – fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Se hur mycket olika rekommendationer som kom in! Och så spännande att se hur olika det blir när olika människor väljer ut böcker som av olika anledningar betyder något.

Och oooh, kolla här! jJag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Och oooh, kolla här! Jag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Och med 5 (!) stjärnor!)  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Resten av dagen ägnades åt att göra bløde brosten – mjuka gatustenar. Till dagen hade det tagits fram skumgummikuber som alla förvandlades till gatusten med budskap under dagen genom olika workshops: broderi, virkning, stickning, fri sömnad eller återbruk. De över hundra deltagarna delade upp sig i olika workshops och satte igång. Se så många fina bilder på hantverksaktivister in action! 

Ivriga deltagare i stickworkshopen - mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Ivriga deltagare i stickworkshopen – mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se här! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se mer av hennes arbete här! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Mycket inspiration på samma ställe, en fin dag i Århus alltså!  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Tack för en strålande dag FOF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

The post Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Dags för ny upplaga av À la London – juldesignmarknaden!

$
0
0

Det var ett tag sedan jag skrev om  A la London, den designmarknad som arrangerats sedan 2010 i Göteborg med omnejd, de senaste åren till och med två gånger om året. Och nu är det dags igen! För juldesignmarknad förstås. Med start imorgon fram till söndag (24-26) finns marknaden i Göteborg, på Auktionsverket Kulturarena och nästa lördag, 2 december slår man upp portarna på Textil Fashion Center i Borås.

CF Caroline Fredriksson, på plats på juldesignmarknaden A la London. (Foto A la London)

CF Caroline Fredriksson, på plats på juldesignmarknaden À la London. (Foto À la London)

Här finns småskalig design, en massa hantverk och mängder av små kreativa företag som säkerligen kan hjälpa till med inspirationen för julens klappar. Förra året hade À la London 80-talet försäljare och startfältet ser mäktigt ut också i år.

Precis som tidigare är det Therese Aronsson och Mattias Rask som är ansvariga för marknaden, de letade och ville ha en bredare mötesplats för ny design och framtida formgivare med skön atmosfär – precis som i London. Och det konceptet har alltså funkat sedan starten.

Sloydlab är med på A la London, bland annat med sina sveplampor. (Foto A la London)

Sloydlab är med på A la London, bland annat med sina sveplampor. (Foto A la London)

Här är endast en handfull av alla som är på plats – och är du intresserad av ett besök, kolla in allt praktiskt via sajten, här. Alla bilder är hämtade från À la Londons sajt, se mer av alla spännande produkter där. Bilden i inläggets topp föreställer smycken av Sarah Winter.

Spånet och Flisan, täljda produkter i olika träslag. (Foto A la London)

Spånet och Flisan, täljda produkter i olika träslag. (Foto À la London)

En korvstake någon?! Av Ellinor Augustini, verksam i Göteborg. (Foto A la London)

En korvstake till jul någon?! Av Ellinor Augustini, verksam i Göteborg. (Foto À la London)

Dörrarna till julupplagan av designmarknaden A la London öppnas imorgon i Göteborg. Nästa helg är det Borås tur. Här samsas som vanligt småskalig design och spännande hantverk från hela landet. (Foto A la London)

Dörrarna till julupplagan av designmarknaden À la London öppnas imorgon i Göteborg. Nästa helg är det Borås tur. Här samsas som vanligt småskalig design och spännande hantverk från hela landet. (Foto À la London)

Figurer av Jonas Welin, också med på juldesignmarknaden A la London, i Göteborg i helgen, i Borås nästa. (Foto A la London)

Figurer av Jonas Welin, också med på juldesignmarknaden À la London, i Göteborg i helgen, i Borås nästa. (Foto À la London)

Patternplan på plats med mönster och produkter. (Foto A la London)

Patternplan på plats med mönster och produkter. (Foto À la London)

The post Dags för ny upplaga av À la London – juldesignmarknaden! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar!

$
0
0

Jag har sett fram emot den här boken, Svenska broderier, länge då det pratats om praktverk, om en bok om broderiets svenska historia, om att berätta från början. Och nu när den är ute kan jag inte annat än hålla med, det är verkligen en praktfull bok hon gjort, Karin Holmberg.

Det här är hennes fjärde broderibok och hon har verkligen tagit sats och landat i en riktigt intressant och viktig bok – det är modigt av henne att ta greppet om de svenska landskapssömmarna och stygnen och det är också modigt av förlaget Bonnier Fakta, som velat satsa på en så nischad produkt och göra den så rejält.

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Om en det ska skrivas (och broderas) om de folkliga broderierna är det få samtida brodöser som är så lämpade som Karin Holmberg. Hennes specialintresse i vad som karaktäriserar stygn från olika delar av landet är djupt och har här fördjupats ännu mer både i historisk text och text kring utförandet av stygnen i sig. Teorinörden i mig går i gång som sjutton för att jag får en hel del matnyttig historia att bita i och broderinörden i mig blir glad över alla konkreta idéer, mönster och tips på de saker jag här kan brodera. Det här är en riktigt pedagogiskt upplagd bok, mer om det nedan!

Just läsningen är jag extra förtjust i, då boken exempelvis tar avstamp i ett kapitel som heter just Folkliga broderier. Jag fick boken förra veckan och har inte hunnit igenom alla presentationer av sömmar och historia, men jag ville ändå skriva det här inlägget nu ändå, då lanseringen av boken faktiskt sker idag.

Karin Holmberg och förlaget finns nämligen på plats på Svensk Hemslöjd i Stockholm under eftermiddagen och ikväll för att berätta mer om sitt arbete med boken. Har du möjlighet, ta dig till butiken och var med!

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

För det som förstås också är så ljuvligt med Svenska broderier är dess färg- och mönsterprakt i alla de projekt som Karin Holmberg bjuder på. Fantastiskt fotade i fina miljöer av duktiga fotografen Karin Björkquist får kudden i jämtlandssöm eller skarvsöm, duken i utdragssöm, grannlåtsfodralet, väskan i läggsöm och sittdynan med ryaknutar rasande stiliga inramningar. Det ger en extra känsla till boken vill jag säga, men många av projekten finns också att se live under boksläppet just idag, om en vill uppleva både och.

Bokens omslag har också den för Karin något karaktäristiska inspirationen från Dalarna och Dala-Flodas blomprakt i fri tolkning och bjuder också på en skön taktik känsla, snyggt genomförd av Anna-Karin Sundin som står för den grafiska formen.  Det är ett praktverk i hantverket att göra bok också, även form och foto levererar.

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist - med den äran!

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist – med den äran!

Mer om själva upplägget av boken så. Det jag går igång på nästan allra mest är att det inte endast  – och ofta som brukligt – är en historisk genomgång eller bakgrund följt av praktiska och vackra beskrivningar. Nej, i Svenska broderier är upplägget fokuserat på förvisso historisk presentation av landskapssömmarna, material och redskap, men de resterande kapitlen presenterar istället de över hundra olika stygn (!) som Karin Holmberg lär ut genom boken.

Uppdelat på kapitel som till exempel heter Fritt broderi, Trådbrundet broderi, Genombrutet broderi och Sammansatt broderi. Inget poetiskt eller inspirationsdrivet tjafs, det är vad det heter MEN det innehåller de mest fantastiskt inspirerande projekt förvisso, så att en lär sig stygnen nästan automatiskt tänker jag – så fint uttänkt tycker jag!

En så viktig pedagogisk detalj med alla kapitel är också att en ser möjligheterna som varje broderisort har – varje teknik bjuder på olika uttryck. I kapitlet om trådbundet broderi där det handlar om tekniker där man räknar trådar,  kan jag brodera ett monogram på en tygkasse, göra ett glasögonfodral eller mobilfodral, men också ett armband, en tavla och en sittdyna. Och skulle jag ge mig i kast med alla dessa projekt, ja då har jag plötsligt lärt mig korsstygn, tvistsöm, petit point, plattsöm, diamantstygn och ryaknutar. Och ja, det är ju bara ett av bokens fyra teknikdrivna kapitel, så här finns det som sagt många sömmar att bemästra genom projekten.

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Till innehållet kommer också det matnyttiga avdelningen Broderiskola, där Karin Holmberg går igenom alla stygn som boken innehåller, men också hur en för över mönster och monterar sitt broderi. Det är förstås möjligt att hitta dessa tips på andra håll och i andra böcker, men det är praktiskt att ha allt samlat.

Jag tänker mig att det är kursledaren i Karin som gjort att dessa delar också är med, hon har även en del i boken som heter just frågor och svar – rimligt eftersom hon själv är rutinerad som just ledare av broderikurser sedan många år och lär ha fått en hel del frågor genom åren.

Kombinationen av den riktigt pedagogiska kursdeltagarboken, inspirationsboken med roliga projekt att genomföra och den historiska kontexten för oss som gillar hantverk med historia gör det här till en riktigt matnyttig karamell för alla som vill komma igång, specialinrikta oss eller få förståelse för hur stygnen hänger ihop – historiskt, lokalt och globalt – men också tekniskt i materialval, i vardagen och i stunden av inspiration.

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Sist – ta chansen att träffa Karin Holmberg på Svensk Hemslöjd i eftermiddag, hon finns på plats och berättar om boken tillsammans med fotograf Karin Björkquist och formgivareAnna-Karin Sundin, här är mer information! Och ja, det är jag som tagit de något suddiga bilderna på uppslagen ur boken ovan. De ger ju som vanligt inte alls rättvisa till bokens bildkvalitet, men ni får iallafall en känsla för innehållet.

The post Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall

$
0
0

Jag besökte Gustavsbergs konsthall igår och med endast ett par dagars marginal hann jag med att se den omfattande och imponerande smyckekonstutställningen Triennale européenne du bijou contemporain. Denna den sjätte i upplagan har turnerat från Mons i Belgien, till Sverige och för att redan i nästa vecka flytta vidare mot Frankrike och Paris.

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

45 smyckekonstnärer deltar i denna stora satsning, utställningen bjuder på riktigt stora internationella namn, tillika svenska storheter. Att vi har mycket att komma med på en internationell smyckekonstscen är sedan tidigare konstaterat i många av de individuella framgångar som våra konstnärer har utomlands.

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

På Gustavsbergs konsthall går det att se med egna ögon. Arenan för smyckekonsten växer och intresset likaså, det är en spännande värld att ta del av, de smycken som här presenteras är ögonöppnande, provocerande, politiska och samtidskommenterande. Högklassigt helt enkelt.

Work series, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Work series 2016, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

För urvalet av de 15 svenska deltagarna står smyckekonstnären och curatorn  Sofia Björkman. Samordnare av den svenska delen av utställningen är Konsthantverkscentrum och valet av Gustavsberg är förstås utmärkt. Dels för  vackra lokalerna förstås, dels för den etablering som konsthallen står för när det gäller konsthantverket i stort. Ett gott samarbete helt klart.  Här finns ett inslag om utställningen från SVT:s program Sverige, där vi ser några av de medverkande och hör dem berätta om sina arbeten.

Steller's Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Steller’s Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Jag ordar inte så mycket mer om själva utställningen eftersom jag är mån om att hinna få rekommendera alla som har möjlighet att ta sig till Gustavsbergs konsthall, fram till 13 maj finns möjligheten att se riktigt högklassig europeisk smyckekonst.

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Utställningen är omfattande och väldigt fint presenterad i effektfulla träboxar, där smyckena kommer fram på ett fint sätt, varvat med annan hängning i lokalerna. Katalogen och texterna i utställningen ger också goda ingångar i scenen och en förståelse för vad de visade verken har för tillkomst, bakgrund och historia. Ta en tur till Gustavsberg du som har möjlighet!

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

 

The post Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Med grannlåten som ledord i Karin Ferners nya utställning

$
0
0

Jag har haft en så rolig och engagerande mejlväxling med silversmeden och folkkonstnären Karin Ferner på sistone. Hon är aktuell med en ny utställning! Jamenvisst, så himla spännande! Denna gång finns hennes arbeten att se i Skåne, på Hemslöjden i Landskrona och öppningen sker till helgen.

Utställningen Maxad grannlåt, av Karin Ferner, öppnar på Hemslöjden i Skåne till helgen - kolla in och var med om du kan! (Foto Karin Ferner)

Utställningen Maxad grannlåt, av Karin Ferner, öppnar på Hemslöjden i Skåne till helgen – kolla in och var med om du kan! (Foto Karin Ferner)

Utställningen kallar Karin för Maxad grannlåt och hon har låtit just grannlåten varit ledord berättar hon:
– Grannlåt översätts med prål, flärd, bjäfs, krimskrams, lulllull,  prydnad, dingeldangel, tingeltangel, nipper, utsmyckning, krusidull, blingbling och glitter. Det har varit min inriktning under arbetet med utställningen. Det har varit jättekul!

Collage av Karin Ferner, verket heter Skånsk mobil och finns att se i Landskrona till helgen. (Foto Karin Ferner)

Collage av Karin Ferner, verket heter Skånsk mobil och finns att se i Landskrona till helgen. (Foto Karin Ferner)

Och det syns ju verkligen – dels att hon inspirerats av grannlåten (det är ett av svenskans vackraste ord tycker jag) dels att hon haft väldigt roligt när hon arbetat. Vi har diskuterat hennes arbetsmetoder och framförallt kanske också slöjdens och folkkonstens metoder. Jag frågade henne om hennes relation till återbruk.
– Återbruket är min palett och mitt redskap. Till och med silvret smälts om och återbrukas. Så har man alltid gjort med ädla metaller. Collage som jag just nu ägnar mig lite åt råkar ju också vara ett slags återbruk.

En tung skapelse, ett snörliv i mässingsknappar. Verket av Karin Ferner heter Knappliv eller Kvinnlig rustning. (Foto Ingela Sannesjö) 

En tung skapelse, ett snörliv i mässingsknappar. Verket av Karin Ferner heter Knappliv eller Kvinnlig rustning. (Foto Ingela Sannesjö)

Karin Ferner har varit verksam silversmed ett helt yrkesliv. Sedan förra året är hon pensionär, jag träffade henne på Svensk Hemslöjd senast där hon hade en uttrycksfull och rolig utställning. Vi pratade då om att hon som just nybliven pensionär kunnat ta fram andra uttryck och idéer, göra större objekt och utforska andra delar av sitt konstnärskap, utan att behöva ta format och säljbarhet i beräkning på samma sätt som tidigare. Det gav henne större frihet tyckte hon.

Sydsvensk ängel, inspirerad av det sydsvenska bonadsmåleriet, av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Sydsvensk ängel, inspirerad av det sydsvenska bonadsmåleriet, av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Att trappa ner eller göra andra saker var inte på något vis aktuellt, vilket förstås gör mig glad. Hon har kvar sitt engagemang helt uppenbart. Jag frågar henne hur hon själv skulle beskriva sin drivkraft:

– Det som driver mig är alltid nyfikenheten. Jag vill veta om saker och ting går att göra och bli som jag tänkt. Jag vill i grund och botten berätta om vad jag sett och uppfattat. Det fungerar nog som för en landskapsmålare, men mitt landskap är kulturarvet och folkkonsten. Så jag berättar vad jag sett och jag gör det med nutida förutsättningar. Det är en oändlig källa för mig att ösa ur och det är min plattform som jag kastar mig ut från.

Jag slås ofta av hur komplexa Karins arbeten är i sin uppbyggnad. Hur viktigt det är att olika material matchas, blandas, spelar med och mot varandra. Och hur det förstärker intrycken och verken uttryck. Jag påminns om en annan grannlåtens uttolkare, Tor Cederman, som ofta nämner vikten av blandning i material och stoff för att få fram maximal effekt. Bara fina saker jämte varandra blir platt, det behövs något oväntat, något kittlande eller till och med något fult för att det fina ska skina.

Snöbollsbrud med kottekrona - maxade material dramatiskt och elegant mixade av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Snöbollsbrud med kottekrona – maxade material dramatiskt och elegant mixade av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Och så är det ju med Karin Ferners arbete också. Hon arbetar med folkkonstens allra mest breda palett och tillåter sig experiment och maxat överdåd.  Jag frågar henne hur hon själv ser på sitt arbete utifrån tekniker och material, jag är nyfiken på hennes skapelseprocess.

Jag undrar om det är i delarna som idéerna kommer till, om hon ser helheter direkt eller bygger ihop objekten och därmed sen “vet” när det är klart?
– Jag jobbar nog på alla de sätten. Ibland kan jag skriva en rad eller rita om jag  inte kan testa på en gång. Annars är det ju fantastiskt effektivt att ha verkstaden på övervåningen i ett hus på gården, som jag har. Det kan gå snabbt från tanke till handling. Mitt arbete är oerhört lustfyllt och spännande! Det är så jag ser på det.
Här en kurbits och en krage, av Karin Ferner. Den senare inspirerad av de gamla klackmattorna, som ju byggde på totalt återbruk. (Foto Karin Ferner)

Här en kurbits och en krage, av Karin Ferner. Den senare inspirerad av de gamla klackmattorna, som ju byggde på totalt återbruk. (Foto Karin Ferner)

Och en annan sak jag är nyfiken på, folkkonstens förespråkare som jag är, och även med en förkärlek till just folkbildning och kunskapsöverföring. Hur viktigt är dessa frågor för Karin Ferner? Att vara med och föra folkkonsten vidare, eller att vara en förespråkare för dess fortlevnad:
– Jag är nog mer en konstnär  och berättare än en som lyfter fram tekniker och återbruk som sådant. Jag är förtrogen med en del tekniker och sånt men jag tänker inte specifikt  på  dem, mera på färg , form och  utförande. Det  jag möjligen vill lyfta från folkkonsten är det fantastiska, det galna, det överdådiga, det roliga och oväntade.

Som skapelsen Knappliv eller Kvinnlig rustning exempelvis. Det består av ett snörliv fyllt med mässingsknappar som det tagit ett par år att samla, “från Dalarnas alla loppisar” beskriver Karin det. Lustfyllt och maxat maxat är bara förnamnet.

En tung skapelse, ett snörliv i mässingsknappar. Verket av Karin Ferner heter Knappliv eller Kvinnlig rustning. (Foto Karin Ferner) 

En tung skapelse, ett snörliv i mässingsknappar. Verket av Karin Ferner heter Knappliv eller Kvinnlig rustning. (Foto Karin Ferner)

I den nya utställningen har hon just det oväntade och överdådiga för ögongen. “Ska du göra något nytt kan du lika gärna tillta bakåt!” är ett citat som också följer med henne in i arbetet och det har fått hänga med som förklaring i beskrivningen av Maxad grannlåt:

Karin Ferner nytolkar tradition, känsla och skönhet. En utställning med återanvändning av färg, form och material och en hyllning till prål, flärd och glädje.
Att befinna sig på digitalt avstånd har ju verkligen sina nackdelar också, jag är så nyfiken på hur Karin jobbar och hur hennes ateljé ser ut (är inte du?!) så jag bad henne beskriva hur den ser ut:
– Litet och trångt men trivsamt. Proppfullt med loppisfynd (presumtivt arbetsmaterial). Jag går på loppis en gång om dagen, maken går tre gånger. Jag köper allting i förväg, när jag ser något användbart. Ofta vet jag redan på en gång vad jag ska använda det till, men ibland får materialet ligga till sig. Ett vackert guldigt metallband som jag fått av min mamma på sextiotalet fick ligga till sig i närmare 45 år innan det fann sin plats i ett armband. Så det är olika hur det faller sig. Men jag är beroende av att se och se allting, så jag har vitrinskåp .Tyg, plåt och allt ligger framme för att underlätta korsbefruktningar. Jag älskar min verkstad!
”Gult är inte fult” av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Gult är inte fult, verk av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Att ha platsen, intresset och gemenskapen i görandet är bra förutsättningar. Men ibland är det bra att ha en supporterklubb också – så här avslutar Karin:
– Jag berättade för sonen Olle att jag just ”råkat” köpa min 45:e  provdocka på en auktion i Borlänge. Då svarade han: ”Hahaha grattis! Du är galen på det där bra sättet!”  Min familj är min supporterklubb.

Collage, Hundtricket. Visas också i Landskrona i Karin Ferners utställning. (Foto Karin Ferner)

Collage, Hundtricket. Visas också i Landskrona i Karin Ferners utställning. (Foto Karin Ferner)

Så, ta dig till Landskrona och till Hemslöjden i helgen om du har möjlighet, då Karin Ferners utställning Maxad grannlåt öppnar. Här visar hon både objekt och silversmycken, till stora delar nygjorda verk. En del är återanvändning av tidigare grejor i nya konstellationer, som hon beskriver det. Men alla silversmycken är nya. Utställningen finns som sagt på Hemslöjden i Skåne. Vernissage redan på fredag på kulturnatten – då Karin också är med och inviger –  och ända fram till 10 november finns möjlighet att se Karin Ferners verk.

Sovsäck för litet barn. (Foto Karin Ferner)

Sovsäck för litet barn. Collage och blandteknik av Karin Ferner.(Foto Karin Ferner)

Sist men inte minst - verket heter passande nog Rosenchock. Missa inte Karin Ferners utställning du som har möjlighet! (Foto Karin Ferner)

Sist men inte minst – verket heter passande nog Rosenchock. Missa inte Karin Ferners utställning du som har möjlighet! (Foto Karin Ferner)

Och så lite bonus – i samband med Karins utställning i Stockholm förra året försökte jag ringa in hennes arbete och skrev då denna text för att sätta fingret på vad hennes uttryck är och varför det väcker så mycket lust, glädje och humor. Här ett försök iallafall:

Karin Ferner är en silversmed och konstnär som ständigt utforskar gränserna mellan konst, silversmide och folkkonst. Hon är verksam i Falun och hittar egensinniga samband mellan den traditionella folkkonsten och smyckekonsten. Hennes signum är ofta rosensjalens blomma, Leksandsbandet från folkdräkten, blandat med klassiska bonadsbroderier.Utan att låta sig begränsas i vad man får eller inte får göra tar sig Karin Ferner an kulturarvet på ett ​drabbande sätt. Hon är en av vår tids intressantaste tolkare av traditionell hemslöjd, på det sätt hon förvandlar sina objekt så de känns samtida och uppdaterade. Ofta provocerande eller engagerande, få är oberörda av Karin Ferners konstnärskap.

 

The post Med grannlåten som ledord i Karin Ferners nya utställning appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Kurbits önskar en riktigt god jul!

$
0
0

Så var det äntligen dags för självaste julafton, denna mest magiska av alla dagar, iallafall om du frågar mig. Jag är en sann julnörd och älskar verkligen själva julen, nästan mest decemberdagarna och sättet vi räknar ner och allt mer kommer till ro inför den stundande ledigheten.

Jag hoppas du får en stillsam och fridfull jul, oavsett hur du firar, och att du också får tid för vila, handarbete eller kreativitet i det uttryck eller den mån du önskar det. På återhörande inför 2019, nu tar jag paus en tid, återkommer som vanligt med en årskrönika kring det nya året, men laddar sedan om igen för nya hantverkstag för nytt år.

Jag önskar dig därför en riktigt god jul!

The post Kurbits önskar en riktigt god jul! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Gör en pyntask! Roligt, enkelt, festligt!

$
0
0

Jag har samlat konservburkar en tid, samt sånt där som gärna blir liggande för att “det är för fint för att slänga” – småkrafs som Tingeling skulle säga, om man är inne i barnfilmsvärlden alltså. Jamen ni vet, grannlåt av olika slag, band, rosetter, små figurer, kapsyler, en kakform, sånt som är bra att ha helt enkelt.

Typiska bra-att-ha-grejor. Eller ja småkrafs då. Vi utgick ifrån detta till våra askar. (Foto Kurbits)

Typiska bra-att-ha-grejor. Eller ja småkrafs då. Vi utgick ifrån detta till våra askar. (Foto Kurbits)

Förra veckan blev det dags att skrida till verket här hemma, dags att göra lite pyntaskar av det hela. Vi byggde ihop det hela med hjälp av ansjovis- och makrillsburkar, då de är lagom i storlek och djup (makrill i tomatsås är snäppet vassare då den konserven är djupare) och så gick vi loss med limpistolen.

Mer är mer eller hur man nu ska tänka - vi jobbade mycket med att fylla hela burkarna, och lite till liksom...maxa blev ledordet för detta. (Foto Kurbits)

Mer är mer eller hur man nu ska tänka – vi jobbade mycket med att fylla hela burkarna, och lite till liksom…maxa blev ledordet för detta. (Foto Kurbits)

Ta-da! Hemligheten är ju förstås också att göra många som får leka tillsammans. Här har vi gjort några var och jag skojar inte, det var lika roligt för vuxen som för barn... (Foto Kurbits)

Ta-da! Hemligheten är ju förstås också att göra många som får leka tillsammans. Här har vi gjort några var och jag skojar inte, det var lika roligt för vuxen som för barn… (Foto Kurbits)

Konstverken hade en uttänkt plats för att försköna vår toalett och vi fick förstås kvällen efter ha vernissage så som sig bör. Alla nöjda! Speciellt nöjd är jag för övrigt med de självlysande hama-pärlorna som blir en rolig touch när man släcker lampan efter sig. Nördigt jag vet, men alla blir vi saliga på olika vis, det är ju sen gammalt.

Häpp! Kolla så fint det blev på vår toalett! Och det bästa av allt...det finns ju gott om utrymme för fler pyntaskar! (Foto Kurbits)

Häpp! Kolla så fint det blev på vår toalett! Och det bästa av allt…det finns ju gott om utrymme för fler pyntaskar! (Foto Kurbits)

The post Gör en pyntask! Roligt, enkelt, festligt! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Virka, sticka, sy – var med i projektet Art for humanity

$
0
0

Det brinner lite i knutarna, men har du kli i fingrarna har du fortfarande tid att skicka alster till den pågående insamlingen till projektet Art for humanity, en offentlig installation som går av stapeln i Basel i slutet av april i samband med en utställning på Parcour humains, se mer här.  Temat för verket är mångfald, solidaritet och medmänsklighet.

I projektet Art for humanity eferlyses 15x15 cm stora rutor på tema mångfald, medmänsklighet och solidaritet. (Foto Art for humanity)

I projektet Art for humanity eferlyses 15×15 cm stora rutor på tema mångfald, medmänsklighet och solidaritet. (Foto Art for humanity)

Det gemensamma projektet samlar rutor 15×15 centimeter, där du är fri att gestalta vad du vill, protestera, diskutera, visa upp – alla tekniker och material är tillåtna, bara du har möjlighet att virka på en kant runt om din ruta, då alla rutor fästes ihop. Bakom projektet finns land annat Ute Lennartz-Lembeck med aliaset B-arbeiten, hon ligger bakom invirkade träd, och virkade tipis i projekt världen över. Här samarbetar hon med två textilkonstnärer från Frankrike och Schweiz som tillsammans uppför mosaiken.

Rutorna skickar du till en av initiativtagarna, Ute Lennartz-Lembeck i Tyskland. (Foto Art for humanity)

Rutorna skickar du till en av initiativtagarna, Ute Lennartz-Lembeck i Tyskland. (Foto Art for humanity)

Det har börjat droppa in en hel del rutor, ta tillfället i akt att öka på mångfalden och representationen. Alla rutor dokumenteras och namnges. Men skynda alltså, fram till första mars finns det möjlighet att skicka rutor. Läs mer här i facebookgruppen, där finns adresser och kontaktuppgifter till dem som vill ha rutorna.

Februari ut har du på dig om du vill vara med, skynda! (Foto Art for humanity)

Februari ut har du på dig om du vill vara med, skynda! (Foto Art for humanity)

 

The post Virka, sticka, sy – var med i projektet Art for humanity appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Inspirerande vackert – sy väskor!

$
0
0

Kanske är ni många som redan är igång och syr väskor för glatta livet, ni som redan sett, läst eller tagit del av all inspiration och kunskap som Helena Bengtsson bakat in i boken Sy väskor – vackra som smycken. Den är utgiven på Hemslöjdens förlag och släpptes för ett par veckor sedan. För frestande, lockande och mycket roligt i inspirationsväg finns att finna här!

Jeansväska och skarvsömsväska, av Helena Bengtsson ur hennes bok Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Jeansväska och skarvsömsväska, av Helena Bengtsson ur hennes bok Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Den röda linjen i förlagets utgivning är ju ofta traditionen i slöjden, kunskapen i historien och inte minst hantverket bakom, och så arbetar också textildesigner Helena Bengtsson i stort som smått. Hon är välkänd för sitt arbete med ateljékollektioner och utställningar, samt en rad offentliga utsmyckningar. Skinnet och ullen är ofta hennes material som hon skickligt bemästrar. Men här bjuder hon på mindre skatter, förvisso gärna i skinn och ull, och berättar om ett område som uppenbart ligger henne varmt om hjärtat – kjolsäckarna. Du vet, de väskor som ofta hör till folkdräkten. Formen känns bekant och användningsområdet känns tydligt – men kanske inte så samtida som tillbehör.

Päls, skinn och ull. En mängd material och tekniker finns med i boken, och författaren uppmanar till att experimentera så som du vill. Dock innehåller boken mallar och beskrivningar om du vill göra väskorna så som de ser ut. Bild ur boken Sy väskor, av Helena Bengtsson. (Foto Thomas Harrysson)

Päls, skinn och ull. En mängd material och tekniker finns med i boken, och författaren uppmanar till att experimentera så som du vill. Dock innehåller boken mallar och beskrivningar om du vill göra väskorna så som de ser ut. Bild ur boken Sy väskor, av Helena Bengtsson. (Foto Thomas Harrysson)

Detta ändrar Helena Bengtsson på i ett nafs, vem kunde väl tro att det gick att variera och uppdatera kjolsäcken så! Boken Sy väskor har undertiteln vackra som smycken, och det är sannerligen helt korrekt.

Författaren presenterar som hon skriver

några väskor som har blivit till genom studier av gamla kjolsäckar, men också genom ett ivrigt sökande bland dagens utbud av sybehör och slöjdmaterial. Några har en tydlig koppling till en särskild svensk bygd och dess dräkttradition, andra är mer fristående. Det de alla har gemensamt är att de ska rymma det allra viktigaste och samtidigt signalera ett personligt uttryck.

Många band blir till en bandväska, och jämte den en väska i ull. Båda med beskrivningar i Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Många band blir till en bandväska, och jämte den en väska i ull. Båda med beskrivningar i Sy väskor från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Det blir roligt och informativt i all inspiration – att luska i bakgrund och historia – men också härligt fritt i att det får vara samtida. Däri ligger nyckeln till hur förhållandet till slöjden kan komma vidare tycker jag, att vi vågar titta bakåt för inspiration och kunskap men anpassa och göra nytt utifrån den tid vi lever i. Så ta in begreppen om traditionell folkdräkt och dess tillbehör, se alla vackra exempel som boken visar upp på traditionella väskor och gå sen loss på det material du har hemma eller det du hittar som du gillar. Här finns tex väskor i reflexmaterial och jeans, med tillbehör i pärlor, taft, kanin- och nappaskinn. Men också vadmal, läder, kläde och ull.

Detaljer som gör det. Sy väskor innehåller tydliga beskrivningar och förklarande bilder, allt för att beskriva hur du kommer igång och får till det hela. (Foto Thomas Harrysson)

Detaljer som gör det. Sy väskor innehåller tydliga beskrivningar och förklarande bilder, allt för att beskriva hur du kommer igång och får till det hela. (Foto Thomas Harrysson)

Helena Bengtsson förser läsaren med steg för steg-beskrivningar, mallar och tydliga skisser på stygn och tillvägagångssätt. Förutsättningarna för att komma igång är goda – här finns alla möjligheter att faktiskt sno ihop en väska eller två. Sy väskor tror jag håller dig i handen så som en hantverksbok bör göra för att få jobbet gjort.

Väskan Älvdalen, ur Helena Bengtssons bok Sy väskor - vackra som smycken. Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Väskan Älvdalen, ur Helena Bengtssons bok Sy väskor – vackra som smycken. Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Så – botanisera i 15-talet beskrivningar och ta dig an precis den du går som mest igång på, eller gör som författaren skriver – plocka inspiration här och där och forma väskor efter eget huvud och behov. Kör hårt!

Mer om boken här.

 

The post Inspirerande vackert – sy väskor! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Påskäggstra folklore style!

$
0
0

Skärtorsdag! Vi är inne i den Stilla veckan och igår lärde jag mig en del om dymlar då det ju var dymmelonsdag. Idag tänker jag mest på ägg, godis och påskkärringar dock, då det är vad yngre familjemedlemmar har i sikte. Men här är ett litet mixat collage av inspiration på temat – med twist folkkonst förstås, så som jag gillar det.

Alla bilder finns på min Pinterest-anslagstavla Easter, kolla där för mer inspiration! En riktigt fin skärtorsdag hoppas jag att du har.

 

 

The post Påskäggstra folklore style! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Viewing all 65 articles
Browse latest View live